Hagen i hagen

Hagen i hagen

Her er hagen

Bloggen er ment som en dokumentasjon på mitt prosjekt som har fått tittelen Hyde Park.
Jeg begynner med blanke ark, eller grønne ark i mitt tilfelle ettersom utgangspunktet er ca. 700 kvadratmeter plen.
Målet er å lage en hage med minimale kostnader og minimalt med plen.
Jeg skal finne opp "mitt eget krutt" og deler det med leserne etter hvert som prosjektet skrider frem.

Verandaveggens død- Hyde Parks brød

Prosjektet Hyde ParkPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, July 27, 2014 19:38:17

Kjedereaksjon..

Det begynte med at vi skulle vaske verandaveggen for å male den i ferien. For å kunne komme til skar jeg ned bjørkebladspireabuskene som sto inntil veggen.

Buskene hadde jeg plantet dit for noen år siden da jeg fikk de som «bruktbusker» av naboen. Mot alle gode råd jeg gir til alle andre, plantet jeg de for nære veggen og vips.. der var det råttent gitt.

Siden samboer var i Tyskland så jeg mitt snitt til å finne fram spaden og brekkjernet samtidig. De 6 spireabuskene kom lett opp og panelen lå på bakken. Panelbordene kappet jeg i to så de passer i ovnen til vinteren- de var ikke såå råtne. Etter et par dager i venteposisjon på nordsiden av huset med vippespreder gående et par ganger om dagen, fikk min trofaste tohjulstrillebår frakte en og en busk til ferdiggravde hull i Hyde Park.

Nok en gang gjorde jeg motsatt av det jeg råder andre til: Jeg flyttet busker rett før ferien, det var spådd tørke og varmt vær, og i tillegg skulle vi bort en uke på ferie. Jammen er jeg flink til å planlegge.

Jeg plantet og vannet i bøttevis i to dager før jeg rigget til vannsprederen så svigerforeldrene i nabohuset bare trengte å skru på krana og vanne mens vi var borte. Da vi kom hjem hadde buskene satt nye skudd og fått masse nytt grønt.

Med hetebølgen godt i gang og samboer begynte å rasle med vanningsrør til potetåkeren, brukte jeg tidlige morgentimer hver dag før sola ble for varm til å lage en hellegang mellom lavendelbedet og spireabuskene. Jeg "fant" 50x50 heller av betong som har ligget på to paller ved stabburet i sikkert fire år. Hellene er fra foran huset der vi har laget ny terrasse.

Min lille tohjulstrillebår slet seg over plenen og bort til Hyde Park med to og to heller i lasten. Tunge som fy var det viktig at jeg fikk lagt de rett på plass og slippe justeringer etterpå. (Jeg skulle brukt vateret, men det lå i en kasse under benken på verandaen der vi skulle snekre. Under den benken rett over kassa og under min rompe når vi spiste middag oppdaget jeg et vepsebol på størrelse med en grapefrukt da jeg prøvde å dra frem kassa. Jeg grøsser enda når jeg tenker på at jeg har sittet der ved vepsen rett under meg- jeg synes det var litt mye trafikk rund kjolekanten da vi spiste..) Øyemålet fikk duge, men det ble ikke ille.

Det er mest ulemper med vårflom i Glomma, men en fordel har vi: fin sand som blir lagt igjen hvert år rett utenfor gården. Sanden er finkornet og renner nesten som vannet. Mens jeg kostet sanden ned i fugene mellom hellene kunne jeg filosofere over hvor de millionene av små sandkorn kom fra. Kanskje har jeg sand fra hele Øvre Glommavassdrag i Hyde Park.

I enden av hellegangen har jeg plantet en rogn flyttet som rotskudd fra et annet sted i hagen og dyrket i potte i to år. Et par syriner av rotskudd, en hvit og en lilla kom også i bakken.

Og så har jeg fått noen 70 cm kantsteiner av betong fra nabohuset. Jeg endevendte to stykker og gravde de 30 cm ned i bakken. Jeg fylte hullene med pukk og subbus i håp om at de står stødig. (Samboer har spådd at de blir skakke vinter) Da får jeg rette de opp da. Så nå er jeg på jakt etter en bred planke eller en avlang steinhelle til sete, så har jeg benk å sitte på å skue utover mesterverket. Jeg har prøvesittet med en panelbordbit, men må ha noe skikkelig..

Kostnad for prosjektet? Jo, jeg brukte litt duk under hellene, skal vi si en hundrelapp. I tillegg kommer all svette, mygg – og knottstikk ( det klør heftig rundt anklene) før ungene og jeg kastet badebagen på ryggen, vinket til samboer med vanningsrør og satt kursen mot Glomma.

PS. Jeg skal ta oversiktsbilde snart, bare jeg får klipt plenen.. smiley

  • Comments(0)//hagenihagen.honsehuset.no/#post14